Menu

MalaaKuchci

Coś słodkiego dla każdego!

Pyszna Beza!

malaamaluje

Hejka!

Robiłyście kiedyś Tort Bezowy? A może byłaś u kogoś na urodzinach i zasmakował Ci taki Tort? 

Jeśli tak to ten przepis jest idealny dla Ciebie!

Czy beza jest trudna? Moim zdaniem jest to średni poziom trudności. Dla mnie najgorsze było zrobić ładny kształt bezy. 

Męczyłam się zawsze bardzo długo, ale wiadomo że z czasem wszystko wyjdzie tak jak chcesz! Trzeba tylko chcieć!  ❤️

 

Bezy:

- 6 białek

- 1,5 szklanki cukru

- 2 łyżki cukru brązowego

- 1 łyżeczka białego octu winnego

- szczypta soli

- 2 łyzki kartoflanki

Na papierze do pieczenia odrysować od dna tortownicy 2 koła( lub po prostu duzy talerz) Piekarnik nagrzać na 180 stopni

Białka wlać do suchej miski, wsypać szczyptę soli, ubić na bardzo sztywna piane, dodać ocet.

Nastepnie wsypywać po mału cukier ( musi byc dobrze rozmieszane) cały czas miksując dodajemy kartoflanke

Miksować aż zacznie się błyszczeć

Piec na 180 stopniach ale po 5 minutach zmniejszyć do 140 i piec 90 minut

 

 

 

 

Masa:

-250 g serka mascarpone

- 300 ml śmietany 30

-1 łyzka cukru pudru

- 150 g krówki

- pół szklanki irzechów

- 10 daktyli

Do miski mascarpone i karmel wymieszać na gładką mase. do nastepnej miski wlewamy śmietane 30 i ubijamy na sztywna piane dodajemy cukier puder

ŚMIETANE DODAJEMY DO SERKA MASCARPONE A NIE ODWROTNIE!

 

Na zdjęciach moje małe torciki! 

Smacznego ! 

 

 

27140872_10204078437038017_1773019832_o27141119_10204078437518029_542214910_o27264996_10204078437358025_1255230338_o27267790_10204078437278023_1025357719_o27330239_10204078436998016_1969826848_o

 

 

 

 

onlinelogomaker011418215359813

© MalaaKuchci
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci